NobleHouse.bg | Бъдещето на армировката – композитна арматура

Новини

Нов и наистина уникален армиращ елемент за изпълнение на строителни работи се явява изключително здравата неметалическа арматура от композитни материали, която идва на смяна на традиционната стоманена арматура.

Стъклокомпозитната арматура се произвежда във вид на прътове със спирална релефност във всякаква строителна дължина от стъкло-влакна, напоени с химически стабилен полимер.

Техническите характеристики позволяват да се използва такава арматура в промишлено-гражданското и пътното строителство, за подсилване на мостове, в ограждащите конструкции, при строителството на взлетно-посадъчни ленти, конструкции, подвергаеми в процеса на експлоатация на действието на общата корозия и агресивна среда.

Снижаването на цената на строителните конструкции се постига за сметка на използването на неметалическа арматура с по-малък диаметър в сравнение с металната арматура. Освен това, заради отсъствието на корозия по арматурата се повишава дългогодишната работа на изделието, съкратяват се или се ликвидират скъпо струващите ремонтни работи.

По технико-икономически характеристики и специфични силови показатели композитната арматура превъзхожда традиционната стоманена и по естествен път ще доведе до нейното заменяне.

 

Какво е фибростъкло?

Фибростъклото (композитни влакна от стъкло/ композитно стъкло) се използва от много години в отбранителната промишленост, самолетостроенето, корабостроенето и други области, в които са наложени повишени изисквания към материала по отношение на якостта, запазване на топлината, устойчивост на агресивна среда, запазване на свойствата при резки температурни колебания, издръжливост, екологосъобразност, с една дума, всички изисквания, които поставяме към съвременните материали.

Представлява напълнен със стъкло материал (70% фибростъкло) на основата на полиестерни смоли, има здравината и издръжливостта на метала, биологичната устойчивост на полимера (не гние, не променя цвета си, не става чуплив). Якостта е 9 пъти по-висока от тази на PVC и 2-4 пъти по-висока от тази на алуминия. В допълнение материалът притежава и голяма еластичност, което възпрепятства деформирането му.

Предимства и свойства на фибростъклото

Фибростъклото има много  ценни свойства, които му дават правото да бъде наречен един от материалите на бъдещето.

1. Не корозира.

Корозията на стоманената арматура е основният проблем, поради който железобетонните конструкции се рушат. Бетонът сам по себе си е порест материал и пропуска влага. Веднъж преминала тя уврежда стоманената арматура, което я кара да ръждясва. Когато стоманата корозира тя се разширява и напуква бетона.

Композитна арматура за първи път е използвана в Япония за брегови укрепвания на морски конструкции. От 1969г. се произвежда в САЩ, стандарта е от 1972г. В Канада се произвежда от 1983г.Съвременното строителство е намерило решение в името на композитната арматура. Това не е станало изведнъж или от само себе си.

Първоначално е използвана стоманена арматура обработена с епоксидна смола, но се оказало че не е толкова ефективна. Така идва и решението да се използва арматура изцяло от композитни материали, които не корозират и не гният. Фибростъклото има висока атмосферна, водна и химическа устойчивост и изобщо не претърпява електрохимична корозия. Впоследствие се откриват и други изключителни предимства: лекота, ниска топло и електро проводимост, здравина на опън, използва се за изграждане на противоземетръсни шайби, при напрегнати конструкции и дрениращи съоръжения и още други. Армиращите скари са преплетени и много подходящи за влагане в асфалто- бетон, замаски, изолации, като армировка при облицовки.

2. Високи механични свойства.

Със своето ниско специфично тегло, фибростъклото има високи физични и механични характеристики, което от своя страна улеснява работата и увеличава възможностите. Допълнително лекотата на фибростъклото го прави и по- изгодният материал, тъй като се намаляват и транспортните разходи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Ефективност

  • Еластичен модул, не по-малко от 50 000 МПа.
  • Якост на опън не по-малко от 800-1300 МПа (три пъти по издръжлива на опън от стоманената арматура)
  • Температура на експлоатация: -70 °С —+150 °С

4. Дълъг живот. Повишава експлоатационната надеждност и дългосрочност на конструкциите и изделията. Увеличава четири пъти срока на служба на железобетонните конструкции.

5. Термична изолация. Композитната арматура е много ефективна по отношение на топлопроводимостта, тя не пренася топлината в бетона

6. Диелектрични свойства. Фибростъклото е отличен електрически изолатор както за променлив, така и за постоянен ток. Не се намагнетизира, не рефлектира при използването на електрически полета и радиовълни.

7. Електромагнитен неутралитет. няма да повлияе в среди с високо магнитно поле или когато на близо има свръх чувствителни уреди като скенери, радари и др. Не създава поле от ефекта на Ленц и фарадеева клетка.

8. Хубав външен вид. Пластмасите от фибростъкло, когато се произвеждат, са добре боядисани във всеки цвят и могат да го запазят за неопределено време.

 

Направете запитване

Полетата маркирани със звезда (*) са задължителни.