NobleHouse.bg | Кабиле - Античният тракийски град от древността

Новини

 

Единственият в България запазен тракийски античен град – Древният Кабиле. Завладяван и населяван от велики владетели, той е бил важен икономически, религиозен и културен център в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа. Намира се в област Ямбол, на 7 километра северозападно от града и днес е археологически резерват с национално значение. С впечатляващи архитектурни останки, голяма част от които консервирани и реставрирани, Кабиле е част от 100-те национални туристически обекта.

Кабиле е древен тракийски град с богата история. Предполага се, че е възникнал около 2000 години преди новата ера на близкия "Зайчи връх", близо до река Тонзос (днешна Тунджа). Тогава плавателна, реката давала възможност за търговия с древния Севтополис - столица на Одриското царство. Местоположението на Кабиле било от стратегическо значение за съдбата и развитието на града , тъй като там се пресичали важни пътища през древността и античността и това го превръщало в желана плячка за всеки завоевател.

През втората половина на I хил.пр.н.е. Кабиле бил един от главните градски центрове на Одриското царство, което за кратко време успява да обедини по-голямата част от тракийските племена на Балканския полуостров. През III век пр.н.е. градът вече бил част от територията, управлявана от траките одриси.

Историческите извори свързват Кабиле и с колонизаторската дейност на македонския владетел Филип ІІ Македонски и походите му в Тракия. През 341 г. пр.н.е. той завладял града, а по-късно там е пребивавал и неговият син - най-известният военачалник на всички времена - Александър ІІІ Велики Македонски. Скоро след това градът бил превзет от тракийските царе Спарток и Скосток, които го превърнали в своя резиденция.

С времето Кабиле се превръща в голям икономически и търговски център, осъществяващ активни търговски връзки с целия егейски свят, Мала Азия и градовете по тракийското крайбрежие. В този период градът е имал собствена монетарница, където са се сечели царски и градски емисии.

Историята на древния Кабиле продължава като част от Римската империя, след като е бил превзет от войската на Марк Лукул през 71 г.пр.н.е. От 45 г.сл.н.е. градът става част от римската провинция Тракия, като сведенията твърдят, че от началото на ІІ век Кабиле е бил един от най-важните римски военни лагери в провинцията. На територията му били изградени терми, обществени сгради, казармени помещения, светилища и крепостни стени.

След реформите на император Диоклециан от началото на ІV век, градът станал един от най-значимите в своята провинция. С приемането на християнството за официална религия през 313 г., Кабиле се превърнал и във водещ епископски центрър. Следващите столетия, белязани с варварски нашествия и драматични събития, слагат края на организирания градски живот в Кабиле.

Градът окончателно престанал да съществува, след като аварите го разрушили в края на VІ век. Смята се, че в периода Х – ХІV век върху неговите развалини е съществувало малко средновековно селище. Въпреки това Кабиле остава един от малкото антични градове, върху които не се застроява ново съвременно селище. Именно това го прави лесен за проучване и удобен за експониране. Първите официални археологически проучвания са проведени през 1912 г. от проф. Богдан Филов.

Днес архитектурните останки на Кабиле са впечатляващи. Те включват базилики, църкви, обществени сгради и крепостни стени. Голяма част от тях са консервирани и реставрирани. Обиколката на Кабиле е своеобразна разходка за посетителите през различните епохи, които са оставили отпечатъка си в античния град - Праистория, Тракийска епоха, Елинистичен период, Римска епоха и Ранно Средновековие. От проучените и експонирани обекти могат да се видят тракийската крепостна стена с няколко кули, западна порта като част от нея, скалното светилище на Зайчи връх, две ранно християнски базилики от началото на IV век, две римски бани, участъци от римската стена в рамките на римския военен лагер с няколко кули, две казармени помещения, складове за зърно, както и един почти изцяло проучен късноантичен квартал от периода IV-VI век.

Територията, на която е бил разположен античният град Кабиле, е обявена за природозащитено място, паметник на културата от национално значение и национален археологически и архитектурен резерват с площ над 650 декара.

Направете запитване

Полетата маркирани със звезда (*) са задължителни.