NobleHouse.bg | Как да изберем най-подходящия имот?

Новини

На първо място трябва да отговорим на въпроса с каква цел купуваме имота? За да живеем в него или, за да инвестираме. Когато купуваме имот с цел да живеем в него най-вероятните причини са вече сте семеен, жилището в което живеете в момента със семейството е малко, защото членовете на семейството ви са се увеличили, което води до търсенето на по-голямо и комфортно жилище. Когато придобиваме имот с цел инвестиция, предимно купувачите се ориентират към по малките апартаменти например двустайни, с цел отдаване под наем. Или на купувача му е предложено да се включи в строителството на сграда и след като бъде завършена да продаде имота на повисока цена.

Важен е и въпросът с района. Тук не говорим само за конкретен квартал и къде е разположен имота, а дали има удобна инфраструктура и добри комуникации. Купувачите обикновено търсят имот в районите където до сега са живяли, тъй като смяната на района е свързан с неудобства като време за адаптация към новото местоположение.
 
Както вече споменахме избора на локация е важно да се съобрази с това, какво предстои – ако планирате да имате деца в района около новия Ви имот трябва да има детски градини и училища, за да не се налага да губите време за транспорт. Друго важно за семействата с деца е дали има паркове и градинки в който могат да се разхождат с децата. Важно е районът, който сте избрали да има удобен транспорт, магазини в близост, достатъчно места за паркиране около новия имот. Ако сте решили да купувате имот с цел инвестиция районът е важен от гледна точка на това как се развива пазара на цените в избрания от Вас район. Не на последно място - локацията на имота е важна и при кандидатсване за кредит.
 
Както сме споменавали и в други наши материали е важно да се запознаете със строителя и инвеститора – ако търсите ново жилище е добре да сте наясно с историята на фирмата строител и фирмата инвеститор, анагажирани със строителството. Прегледайте реализираните проекти на всяка една от фирмите, какви гаранции дава за качеството на строителството, в какви срокове са изпълнени проектите – имат ли забавяне, ако да – какви са били причните за забавянето. Важно е да можете да нанасяте корекции по предварителният договор – в много случай, когато се купува имот и част от инвестицията е от банков кредит. Банките изискват да се вписват различни клаузи, с цел по-голяма обезпеченост. Препоръчваме преди да подписвате каквито и да било документи да бъдат съгласувани и одобрени от адвокат, който да защити Вашите права и безпроблемно да се изповяда сделка.
 
Етажно разпределение – тук е важно да определеите етажа на който предпочитате да закупите имот, тъй като цените са различни за различните етажи . Обикновенно колкото по-висок е етажа толкова по-висока е цената, което е свързано с по-добра гледка, по-висока сигурност, по-малко шум и прах от външната среда. Но отново е важна локацията, защото, ако сте избрали апартамент в комплекс от затворен тип, предимство при покупките са имотите на първите етажи, защото са с по-големи квадратури и част от тях включват вътрешен двор към имота.
Що се отнася до изложението, то трябва да обмислите кави са предпочитанията Ви – по точно апартамента да се огрява от слънце само сутрин, което е изток или следобед – запад. В повечето случай апартаментите са с две изложения. Имот с изложение на север са предимно ателиета или търговски помещения.
 
Конструкции и материали – важно е да бъдат описани в договора. Квадратурата също е нещо, към което трябва да подходите отговорно. Важно е да знаете, че в новото строителство реалната площ на апартамента е по-различна от това, което придобивате по нотариален акт, тъй като в общата площ се включват полезната площ на жилището, премерено до фасадата и до средата на стените към съседните апартаменти, терасите и общите части (които са пропорционално разпределени от архитекта на сградата при площообразуването).
 
Външен вид – ако сградата вече е построена добре поддържаната фасада и околоблоковото пространство показва добро управлениена закупените имоти. Ако сградата е в строеж както вече споменахме по -горе е добре да разгледате реализираните проекти от строитля. Стигмае и до цената. Проучете цените на избрания от Вас район и определете бюджет до който искате да придобиете имот. Цената е един от основните фактори определящи целта на покупката. Ако използвате финанциране от банка за закупуване на имота е важно да определите до каква стойност искате да е месечната Ви вноска по кредита, за какъв период, за останалото се доверете на нас, ние ще сравним няколко оферти за Вас и ще Ви предложим най-изгодните условия.
Видът на строителството е нещо, което вече сме коментирали.
 
Добре е ако купувате имот, който вече е построен да избрете вида на строителство – панел, ЕКП или тухла, защото е свързано с месчните разходи. Ако желаете да се запознаете в детайли с видовете строителсвто, може да прочетете статията ни Видове строителство тук
 
Накрая нека обърнем внимание на допълнителните разходи. Не са за подценяване разходите по придобиване на имота – прехвърляне, нотариални такси, ремонт, поддръжака. Все по често за поддръжка на новопостроените сгради има сключени договори с фирми отговарящи за управление на имот, които включват поддръжка на общите части и външния вид на сградата, за което се заплаща допълнително.
Направете запитване

Полетата маркирани със звезда (*) са задължителни.