NobleHouse.bg | Как да изчислим бъдещата стойност на инвестицията в недвижим имот ?

Новини

Има няколко основни финансови съображения, които е добре да имате предвид когато правите инвестиция в недвижим имот. Ако сте решили да отдавате имота под наем- първо оценете потенциала му  да генерира доход от дейността. Това обикновено може да се направи чрез проучване на движението на цените на подобни имоти в близост.

За да намалите риска от инвестицията, също така е препоръчително и полезно да се прецени каква стойност може да струва имотът в бъдеще. Например, ако имот под наем едва се изплаща  от приходите от наем, но смятате, че по -късно ще можете да го продадете с добра печалба, все пак може да си струва да се обмисли.

Имайки това предвид, ще ви покажем лесен начин, с който да изчислите бъдещата стойност на недвижимите имоти.

Изчисляване на потенциалната бъдеща стойност на недвижимите имоти

Първо ще трябва да определите прогнозирания си темп на растеж. В исторически план недвижимите имоти са поскъпвали с между 3% и 5% годишно, в зависимост от ценовия индекс. По данни на Националния статистически институт към 23.09.2021г., индексът на цените на жилищата (ИЦЖ) в България показва, че цените на нови вече съществуващи жилища са се повишили средно с 7,8% годишно от 2015 г. насам, така че ще използваме това за да илюстрираме нашите изчисления. За целта  ще трябва да преобразувате това в десетичен знак или 0,078.

 За да изчислите очакваната бъдеща стойност въз основа на темпа на растеж, добавете едно към темпа и повдигнете на степен, равна на броя на годините, които искате да прогнозирате. Като математическа формула:

БЪДЕЩ РАСТЕЖ = (1+ годишен ръст)години

 И накрая, умножете този бъдещ фактор на растеж по текущата стойност на имота.

БЪДЕЩА СТОЙНОСТ = (БЪДЕЩ РАСТЕЖ) * (ТЕКУЩА СТОЙНОСТ)

 

 

Пример:

Да приемем, че купувате инвестиционен имот на стойност 200 000 лева и бихте искали да прецените каква ще бъде стойността му след 6 години. Използвайки нашия среден процент от 7,8%, можем да изчислим бъдещия фактор на растеж, както следва

БЪДЕЩ РАСТЕЖ= (1+0,078)6 = 1,57

Умножаването на този фактор с текущата стойност от 200 000 лева ни дава потенциалната бъдеща стойност на имота.

БЪДЕЩА СТОЙНОСТ = 1,57 * 200 000 = 314 000

 

Това е хипотетично изчисление, при условие, че цените запазят същия темп на растеж. Все пак не трябва да забравяме, че никой няма кристална топка, която да ни каже точна прогноза на стойностите на недвижимите имоти през следващите години.

Въпросът е, че оценката на бъдещата стойност на инвестиция в недвижим имот може да бъде полезна част от определянето на потенциала  за печалба, но в никакъв случай не трябва да очаквате имотът да струва точно тази сума.

11% от най- богатите хора се осланят на инвестиции в недвижими имоти.

Най -богатите в света са спечелили богатството си по много начини, но има една обща нишка за много от тях: те превръщат недвижимите имоти в основна част от своята инвестиционна стратегия. От всички начини, по които печелят, имотите изпреварват всеки друг 3 към 1.

 

Направете запитване

Полетата маркирани със звезда (*) са задължителни.