NobleHouse.bg | Медта може да бъде безкрайно рециклирана: 8 проекта с устойчива облицовка

Новини

Смята се, че медта е първият метал, открит от хората и използван при производството на инструменти и оръжия. Това се е случило в последния период на праисторията, преди повече от 10 000 години, в така наречената метална епоха, когато групи хора- дотогава номадски, преминават към уседнал начин на живот, развивайки земеделие и давайки началото на  първите градски селища. Оттогава медта се използва по различни начини. Използва се за декоративни предмети, бижута, автомобилни части, електрически системи и дори за стоматологични амалгами. Материалът има огромно търсене. В архитектурата медните покрития са много ценени заради естетиката и издръжливостта си. Но фактор, който си струва да се спомене, е, че медта може да се рециклира безкрайно, практически без да губи своите свойства.

Това е важна характеристика, тъй като се очаква търсенето на материала да се увеличи значително в бъдеще. Доклад на Световната банка от 2017 г. „Нарастващата роля на минералите и металите за бъдеще с ниски въглеродни емисии“ подчертава как ще се увеличи търсенето на метали като алуминий, мед, литий и други с широкомащабното използване на слънчева енергия, вятър и батерии. Документът подчертава, че ефективните мерки за рециклиране са от съществено значение, така че добивът на мед в мините да не трябва да се увеличава значително. Процесът за рециклиране на мед се състои от събиране и класифициране на скрап според неговата чистота. В зависимост от нивото им те могат да бъдат изпратени директно за претопяване (в случай на чиста мед) или да бъдат подложени на обработка, образувайки аноди или други сплави.

Няма да преувеличим, ако кажем, че медта е зелен материал. Това е така, защото в допълнение към безкрайната си възможност за рециклиране, когато е изложен на атмосферни влияния, той развива зеленикава патина, подобно на тънък защитен слой, който оставя вътрешната част на парчето непокътната. Това дори е естетика, търсена от много дизайнери, докато други предпочитат оранжевите и полирани тонове на оригиналните парчета. С осемте примера по-долу можем да видим различните възможности за употреба и външен вид, които медта предлага.

 

1. „Музей на холокоста и човешките права“, Далас, САЩ / OMNIPLAN

В проекта  медното покритие, което все още е съвсем наскоро поставено на снимките, носи най-характерния за материала ярък и оранжев цвят. Според архитектите, външните и вътрешните материали на проекта възприемат идеята за повторно използване на материали и рециклируемо съдържание. "Медта има безкрайно рециклируем живот, което я прави многократно използваема за бъдещите поколения."

2. Гара „Лахти“, Лахти, Финландия / JKMM Architects

Тук медта работи едновременно, за да подчертае градската инфраструктура и да я интегрира в историческа сграда от червени тухли. Медта е част от почти цялото транспортно оборудване, като внася отражения и фин акцент в конструкцията.

3. Офис сграда в град Лил, Франция / LAN Architecture

В този случай, целта на архитектите е да демонстрират поразителната разлика между новото строителство и неговия градски контекст. В този случай медта се разкрива в няколко различни форми, вече със сива патина.

 „Околностите на сградата са замислени като начин за визуално преоткриване на града. Фасадите се характеризират с различни дизайни в отговор на тяхната ориентация, тяхното използване и техните топлинни изисквания. По този начин предимно стъклените площи, някои от които имат двоен филм, са съпоставени с различни форми на повече или по-малко пореста медна облицовка. "

4. Офис сграда „Skelleftea Kraft“, Шелефтео, Швеция / General Architecture

Медта  има предимство и при намаляването на необходимостта от поддръжка. В новата офисна сграда, силната структура и артикулираната тектоника се основават на общ триизмерен ред и са свързани с класическата рационална традиция. Използването на предварително окислена мед върху фасадата отговаря на тази цел, оптимизирана за издръжливост и минимизираща разходите за поддръжка с течение на времето. Девет хиляди медни панела са закрепени към скрита конструкция от неръждаема стомана. Резултатът е външен слой, състоящ се изцяло от неорганични материали.

5. Параклис „Сувела“, Ѐспоо, Финландия

В процеса на окисляване медните парчета образуват слой, отговорен за зеленикавия вид, който също така защитава вътрешната част на парчето. Всъщност, медта е материал, който драстично променя външния си вид, вариращ от оранжев до зеленикав, преминаващ през сиво и дори черно. Преценката на това как материалът ще остарее може да бъде разумно решение, какъвто е случаят с параклиса. В този проект архитектите изтъкват, че тактилното  усещане на материала, отнасящо се се до чувството за допир, има умишлено силно присъствие както вътре в сградата, така и извън нея. Външната облицовка е изцяло покрита с мед, за да подчертае единството на разнообразната структура и обем на сградата.

„Медта беше екологичен избор на материал за открито. Той е издръжлив и рециклируем и следователно устойчив. Освен това остарява добре и с времето придобива красива патина. “

6. Вила “Drei Birken“, Сѐсто, Италия/ Plasma Studio

Във вилата медта и дървото са изложени на естествени цветови вариации, причинени от атмосферното влияние на слънцето, дъжда и снега, което допълнително увеличава интеграцията на сградата в нейния контекст с течение на времето.

7. Библиотека „Kirkkonummi“, Кирконуми, Финландия/ JKMM Architects

Моделът на покритието на медни плочки в библиотеката, заедно с окисляването на материала, са свързани с неговата реконцептуализация на морското наследство.

8. Университет “Aalto”, Ѐспоо, Финландия

 

Основната сграда на университета подчертава последния етап на окисляване. Зеленикавата текстура, която варира в зависимост от ориентацията и експозицията, разкрива различно измерение на медта като архитектурен материал.

Направете запитване

Полетата маркирани със звезда (*) са задължителни.