NobleHouse.bg | Външно жилищно пространство: допълнителна функционалност

Новини

Създайте външно жилищно пространство като допълнение към вашия дом. Използвайте тези съвети за да проектирате вашата веранда или вътрешен двор, така че да се наслаждавате на всяка минута на слънце. Може да имате усамотено място с едва няколко стола или да създадете комфортна зона, в която ще събирате всичките си любими хора. Има толкова неща, които можете да направите за да превърнете вашия вътрешен двор или комбинирана вътрешна/външна зона във функционално жилищно пространство където с удоволствие ще прекарвате времето си. Надяваме се тази статия да ви вдъхнови  да създадете ново място у дома, което бързо ще се превърне във вашия любим район в къщата. Просто се уверете, че имате достатъчно места за всички в семейството, защото вашия вътрешен двор ще се превърне в  най-желаната част от къщата.

 

КАКВО ПЕЧЕЛИМ ?

Вътрешните дворове ви  осигуряват повече място където може да отглеждате билки, растения и цветя. Това допринася за пречистване на въздуха около вас. Билковите градини ще добавят малко допълнителен вкус към чинията ви, а от друга страна няма да се налага да купувате толкова опаковани артикули от хранителния магазин, което може да намали въглеродния ви отпечатък и цялостното въздействие върху околната среда.

Външните зони могат да помогнат за привличането на пеперуди, птици и други животни. Наличието на растения и цветя наоколо ще ви помогне да поддържате вашата местна екосистема.

Ще прекарвате повече време на открито и по-малко време в къщата. От получаването на естествен витамин D до просто повишаване на настроението ви, прекарването на повече време навън като цяло е добро за вашето здраве.

Ще имате страхотно място за забавление с приятели и семейство. От детски партита за рожден ден до барбекюта, хапвания и ежедневни коктейли- откритото пространство е чудесно място за всеки повод.

 

КАК ДА ГО НАПРАВИМ ?

Добре проектираният вътрешен двор е този, който предлага много функционалност за любимите ви дейности. Преди да започнете същинската реализация на проекта, седнете с лист хартия и напишете за какво и как искате да използвате вътрешния си двор. Ако имате семейство, с което споделяте пространството, говорете с тях за дейности на открито, които биха искали да правят у дома, ако имаха място. По този начин можете да създадете пространство, което наистина работи с ясни цели.

 

КАКВО ДА НАПРАВИМ ?

Пространство за упражнения

Пропуснете фитнес залата и оставете място за упражнения. Постелките са най-добрият избор за упражнения с телесно тегло. Можете също да включите стелажи с тежести, оборудване за фитнес на открито, машини за упражнения и стационарни велосипеди, ако имате вътрешно/външно пространство, където те са защитени. Ето няколко съвета, които да ви помогнат да създадете идеалното открито пространство за упражнения:

Блокирайте част от вашия вътрешен двор само за упражнения. Oбособяването на зона за тренировка и зона за дневна, ще направи и двете по-функционални и приятни. Измерването на пространството и направата на бърза скица за това как можете да го проектирате, така че да отговаря на вашите нужди, може да бъде много полезно по време на ранната фаза на планиране.

Добавете навес за съхранение на оборудване. За повечето хора малка, добре изглеждаща кутия, може да осигури място за съхранение на елементи като постелки за йога, тежести и други. Стелажът със свободни тежести на стойка може да остане навън, ако бъде покрит. Поддържането на тези неща под ръка ще направи по-лесно и по-бързо започването на тренировка. Това значително намалява шанса да пропуснете тренировка, а вероятността да и се насладите- голяма.

Помислете за монтиране на подходящи приспособления като баскетболни кошове. Това е чудесен начин да разчупите рутината по отношение на физическата активност. Семействата с деца също могат да се възползват като увеличат вариантите за игра на децата.

Не забравяйте да оставите и свободно пространство за да може дворът по всяко време да работи за вас: според вашите нужди и желания. По този начин приятелите и семейството ви биха могли спокойно да се присъединят към вас. Освен това, така винаги бързо ще можете да вмъкнете нова идея или да направите преустройство.

Пространство за четене

Специална открита зона за упражнения на открито, йога и медитация е интелигентно допълнение към всеки вътрешен двор. Понякога това, от което наистина се нуждаете, е място, където да наваксате с четенето си. За да създадете релаксираща зона за четене, трябва да си осигурите удобно място, на което ще сте щастливи да седите часове наред. Вашият съществуващ диван или чифт шезлонги вероятно ще бъдaт добро начало. Ето няколко по-фокусирани идеи, които да ви помогнат да се насладите на четенето на открито:

Вземете мебели за дневна, които могат да се накланят. Шезлонги като тези, които може да намерите в близост до басейн, са отличен избор. Диваните, които се разпъват и секциите, работят добре и позволяват на членовете на семейството да се присъединят към вас. Добавете и възглавници за сядане- те ще осигурят допълнителен комфорт.

Поставете зоната си за четене близо до осветление. Това ще ви позволи да четете в ранните сутрешни часове или когато слънцето залязва, без да се притеснявате от напрежението на очите.

Уверете се, че имате маса наблизо. Ще ви трябва място, където да поставите вашето кафе, чаша вода и материали за четене за деня.

Домашен офис

Външните вътрешни дворове могат да бъдат вашия домашен или градински офис, ако знаета какво да включите във вашето външно жилищно пространство. Например, ако вградите удобна маса и стол в зоната си за сядане на открито, е невероятно лесно да вземете лаптопа си там и да работите, когато пожелаете. Бонус точки, ако можете да добавите електрически контакт, за да имате захранване за основни неща като вашия лаптоп и таблет.

И вътрешните, и откритите пространства- като слънчеви стаи, са отлични за домашен офис. В тези зони можете лесно да добавите бюро, лавица за книги, шкаф за документи и всичко, от което се нуждаете, за да свършите работата си. Просто се уверете, че не блокирате страхотната гледка и естествената слънчева светлина.

Защитете се от слънцето като добавите чадър или тента. Масите с вградени чадъри могат да бъдат разумна покупка, но не винаги са необходими. Можете да добавите свободно стоящ чадър към работната си зона и да го преместите според нуждите когато е време за почивка.

Инсталирайте електрически контакт близо до работната си зона, за да поддържате вашия лаптоп, телефон и таблет заредени. Покритите изходи могат да се монтират почти навсякъде, включително върху дървени настилки. Ако не можете да инсталирате контакт близо до работната си зона- удължител, предназначен за открито, може да ви осигури захранване бързо и лесно.

В  допълнение- ще бъде много по-вероятно да използвате откритото си офис пространство, ако не се налага да се справяте с мръсотия и прах. Плътно прилепващите мебелни калъфи са перфектно решение за маси и столове.

ПОДХОДЯЩИ МАТЕРИАЛИ

При създаването на чисто нов вътрешен двор от нищото, ще трябва първо да започнете с изграждането на структура. Като цяло, издръжливите външни материали като естествено дърво, обработено под налягане дърво и камък са отлични градивни елементи за открито пространство. Дървесината, обработена под налягане, е особено интелигентна покупка с ограничен бюджет, тъй като може да издържи много години с минимални грижи. Освен това струва по-малко от материали като камък. Бетонът с шарка може да осигури по-декоративен вид, който е подходящ за съвременните домове. Други здрави материали включват глинени тухли, плочи. Могат да се използват и павета за вътрешен двор.

Смесването и съчетаването на материали, които да отговарят на вашия бюджет и естетика, е напълно приемливо когато се занимавате с дизайн на вътрешен двор, така че не се страхувайте да проявите креативност тук. Не сте сигурни дали два материала ще работят заедно? Вземете мостри и ги изпробвайте. Няма да можете да покриете голямо пространство с мостри, но наличието на реално физическо представяне – дори и малко – може да ви помогне да решите дали идеята ви е осъществима.

ОБЗАВЕЖДАНЕ

Мебелите, които избирате за вашия вътрешен двор, играят голяма роля когато става въпрос за стила на вашето вътрешно/външно пространство. Ето няколко насоки, които да ви помогнат да направите правилния избор когато пазарувате мебели или добавяте нови части към вашето пространство:

Съчетайте фасадата и стила на вашия дом. Живеете ли в модерен дом с много стъкло? Може би имате дом, вдъхновен от испански дом или италианска вила? Вашите мебели трябва да продължат каквато и да е тенденцията, която сте започнали с избора на мебелите за вашия дом и интериор.

Потърсете издръжливи мебели, направени за престой на открито. Това е важно дори в комбинирани пространства. Материали като метал и тиково дърво са особено популярни.

Изберете тапицерия, предназначена за външни пространства. Ще издържи по-дълго и ще бъде много по-лесно за почистване. Някои опции за външна тапицерия могат дори да отидат направо в пералната машина.

ОЗЕЛЕНЯВАНЕ

За да направите пространството си по-приятно, фокусирайте се върху създаването на градинска зона или правилното поддържане на растенията. Озеленяването на околните ви зони ще подобри цялостното усещане на пространството. Включването на саксийни растения, сандъчета и различни видове декорация също ще допринесе за създаването на „оазиса“ във вашия дом.

Направете запитване

Полетата маркирани със звезда (*) са задължителни.